IJsheiligen

Ze stellen ons geduld ieder jaar weer behoorlijk op de proef: de heiligen Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius. Want vóór hun naamdagen kwetsbare planten buiten zetten is bijna de goden verzoeken. Maar ja, als het in april al heerlijk weer is……

ijsheiligen

IJsheiligen

Ieder jaar is het weer wachten tot IJsheiligen is geweest. En wat ís dat lastig, zeker als april ons al trakteert op fantastisch weer! IJsheiligen omvat de periode van 11 tot en met 14 mei. Dit zijn de naamdagen van achtereenvolgens St. Mamertus, St. Pancratius, St. Servatius (van Maastricht) en St. Bonifatius (van Tarsus). De volksweerkunde leert dat na deze periode de kans op nachtvorst zeer minimaal is. En daarmee staat het licht op groen om ook de kwetsbare planten buiten te zaaien en te planten.

Kwetsbare planten

Gelukkig geldt IJsheiligen niet voor alle planten die in de moestuin staan. Zelf begin ik altijd in de eerste week van januari al buiten met zaaien (onder vliesdoek). Spinazie, zomerwortels en kapucijners kunnen wel tegen een stootje. En zo tegen maart gaan ook de tuinbonen die ik binnen heb voorgezaaid al naar buiten. Maar veel gewassen vinden hun oorsprong in warme landen en kunnen dus echt niet tegen kou of hebben warmte nodig om te kiemen. Denk daarbij aan mais, diverse soorten bonen, komkommer en courgette.

Alert blijven

De komkommers en bonen zijn inmiddels voorgezaaid, als ze groot genoeg zijn is het half mei. Intussen staat een aantal vorstgevoelige planten al wel boven de grond zoals de aardappelen. Ik moet de komende tijd toch alert blijven en bij dreigende nachtvorst de planten bedekken met vliesdoek, stro of gewoon weer met aarde. Maar als ik de weersverwachting mag geloven, gaat het de komende week in ieder geval goed. Hopelijk zijn de IJsheiligen mij goed gezind dit jaar…….

Plaats een reactie