Dubbeldoelplant

In de veehouderij zijn dubbeldoelrassen een bekend fenomeen. Dubbeldoelkoeien bijvoorbeeld zijn zo gefokt dat ze zowel geschikt zijn voor melkproductie als voor vleesproductie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een echt vleesras als Limousin. Ook in de moestuin kun je de dubbeldoelbenadering toepassen. En misschien zelfs wel een tripledoelbenadering!

gele mosterd bloem

Sinds een paar jaar pas ik groenbemesters toe in de moestuin. Ideale gewassen om de bodem te bedekken en te voeden. Verschillende gewassen heb ik inmiddels toegepast: gele mosterd, rode klaver, wikken en phacelia. Met name de laatste variant vind ik ideaal. Een groot gewas, wat dus resulteert in veel biomassa (organische stof) en een goede bedekking van de bodem waardoor onkruid geen kans krijgt. Bovendien geeft het geen problemen in de vruchtwisseling. Dat laatste is bij gele mosterd bijvoorbeeld wel het geval, omdat deze plant tot dezelfde familie als kool behoort. Een risico op knolvoet dus.

Naast de toepassing en functie als groenbemester heeft phacelia voor ons inmiddels nóg een doel. Sinds vorig jaar telen we naast groenten ook snijbloemen in onze moestuin. Deze verkopen we als ‘schone bloemen’ in de winkel van Hof van Twello. Schoon betekent: geen gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In de zomer maakt phacelia deel uit van de boeketten die gretig aftrek vinden. Een perfect tweede doel dus van deze mooie plant!

Is er dan nog een derde doel? Jazeker! Leg je oor maar eens te luister bij een bed met bloeiende phacelia, dan zingt het derde doel je tegemoet. De bijnaam van deze groenbemester is niet voor niets ‘bijenbrood’ of ‘bijengenot’. Onze gevleugelde vrienden, waar we zo zuinig op moeten zijn, doen zich dag in dag uit tegoed aan de nectar die deze plant biedt. Dus ja: phacelia is een tripledoelplant!

Een gedachte over “Dubbeldoelplant

Plaats een reactie